Wednesday, 16 May 2012

Selamat Hari Cikgu

Hari ini 16 Mei... Hari bahagia, hari mulia, hari bersukaria, untuk manusia-manusia yang digelar cikgu.. Selamat Hari Cikgu. Kawan baik gua, merangkap ex-rumet, housemet, kolejmet, klasmet, ,kameramet, motomet, dan sekarang personamet, En. Fadzli Osman  tak bagi guna istilah Hari Guru. Sebab GURU merujuk kepada bahasa sanskrit. Dalam ertikata lain, ia hanya layak disambut oleh Guru Bahasa Sanskrit semata-mata. Kehkeh..

Gua belek-belek fb, usha line jugak kot-kot la ada fatwa dari fb yg mengatakan hari cikgu ni haram disambut. Ye laa kan, sejak ada fb ni banyak hari yang dah difatwakan haram. Hari Valentine tu sah-sah la haram. Hari-hari peringatan yang lain? Hari ibu, hari bapa, hari misi, hari polis, hari askar, hari posmen. Kahkah, lawak-lawak... Trolll ! Mohon Hari Cikgu juga bebas dari sebarang unsur penyahudian mahupun iluminati atau tangan-tangan ghaib puak kapitalis menindas marhaen mahupun hedonisme secara terancang..

Menyusuri salasilah Hari Cikgu, 16 Mei dipilih sebagai hari untuk cikgu-cikgu di Malaysia kerana pada hari yang sama pada tahun 1956, Majlis Undang-undang Persekutuan Tanah Melayu telah menerima cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran kebangsaan sebagai satu dasar pelajaran yang digunapakai bagi negara kita. Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Penyata Razak telah menjadi tunjang pendidikan Malaysia semenjak itu sehingga kini dengan beberapa penambahbaikan dan perubahan sesuai dengan peredaran zaman. Tapi ada je yang sudah tidak relevan dengan zaman, tapi masih digunapakai. Pape je lah. Sejarah 16 Mei... tak ada unsur @ pengaruh barat Syarikat Hindia Timor British mahupun komunisme Karl Max... huahua...

Semoga hari cikgu terus menjadi hari yang selamat untuk disambut. Selamat Hari Cikgu..

Buat my abah, a great teacher.. Skool juga at home. tegas di sekolah, penyayang di rumah. Terima kasih banyak2...


Buat my permaisuri....jugak Cikgu English...hi ticerrrr. =)


Last but not least, buat gua, yang bercita-cita nak jadi cikgu.. tolong doakan gua jadi cikgu jugak ye ^_^..
macam ni
|
|
\/


SELAMAT MENYAMBUT HARI CIKGU BUAT SEMUA CIKGU DI MALAYSIA, BAIK CIKGU TADIKA, CIKGU SEKOLAH RENDAH, CIKGU SEKOLAH MENENGAH, CIKGU MEMANDU, CIKGU MENJAHIT, CIKGU MEMASAK, CIKGU MAKTAB, CIKGU UNIVERSITI, CIKGU KOLEJ DAN JUGA CIKGULAHATI....~

dengan ilmu kita meneroka dunia. terima kasih cikgu


Tuesday, 15 May 2012

Melepaskan Tapir Tersepit !

Pepagi dah hot...What a DAY !!!


Semoga bodoh gua dan bodoh masyarakat sekeliling berakhir dua tiga hari lagi...

Sunday, 13 May 2012

Ma, Ibu, Mak, Mama, Umi, Mami..... Selamat Hari Hari

Bahasa rasminya Ibu, gelar konvensionalnya Emak, panggilan modennya Mama, Umi dari kata arabnya mungkin. Tapi gua panggil Ma. Ma singkatan kepada Mama, mungkin juga eMAk. Atau Mader atau oramputihnya mother..

Hari ni hari ibu.. Orang cakap hari ibu tu hari-hari. Tp takkan hari-hari wa nak ucap Selamat Hari Ibu kat Ma gua. Nanti Ma gua cakap gua dah buat tebiat. Dah senget medula oblungata. Hari-hari nak bermanja. Tapi apa salahnya kan kalau bermanja dengan Ma sendiri.

Pepagi lagi Ma gua halo. gua masih lelap. Halo mintak wish dari anak kesayangan beliau memandangkan mentari dah cerah di middle of sky.. Sweet kan Ma gua, anaknya je. Bertuah punya anak. Boleh lak lupa nak wish.

Sebenarnya, bukannya gua lupakan terus hari ibu. Tapi bagi gua, hari ibu sebenar bagi diri gua ialah pada hari gua dilahirkan di dunia ini. Hari dimana Ma gua bersusah payah tanpa ambulans, tanpa katil bersalin, tanpa doktor pakar sakit puan, tanpa cik-cik misi, tanpa kelengkapan moden, tanpa lampu suluh bilik bersalin, tanpa jahit-jahit. Lahir jugak gua. Hidup jugak gua sampai ke hari ini. Gua respek Ma gua. Umur 19 tahun itu jam. Tapi cekalnya Allah sahaja yang tahu.

Gua sayang Ma gua, hari-hari gua rindu Ma gua, lauk pauk beliau, bebelan beliau, gurau senda beliau. Tapi masa berlalu pantas, gua dah dewasa. dan gua harus menerima hakikat yang gua dah tak boleh selamanya nak bertempek bawah ketiak Ma gua.

Apa saja kehendak beliau, insyaAllah akan gua turuti walau apa permintaan dan hajat sekalipun. Walau melibatkan kepentingan gua, walau bertentangan dengan keinginan gua. Tapi itulah beliau, beliau yang sebenarnya selalu ikut gua sejak menjadi dewasa ni. Beliau selalu berkata -tak kisah- asalkan gua fikir apa yang gua nak itu baik untuk gua. Baik juga untuk beliau, kata beliau... 

Gua sayang Ma gua... Semoga gua akan terus sayang dan sayang. Semoga Allah kurniakan umur yang panjang untuk beliau agar dapat gua membalas jasa-jasa beliau. Walau hakikat tidak akan terbalas jasa beliau menyimpan gua dalam perut beliau 9 bulan, membesarkan gua sehingga gua mencecah 26 tahun bernafas di bumi ini.....

SELAMAT HARI IBU, MA !