Saturday, 31 December 2011

Sembang Tahun Baru



Salam 1Penyamun dan Salam Tahun Baru 2012.

Pejam celik guling-guling, tup tap dah pun sampai kita ke penghujung rancangan. Oh, i mean penghujung tahun dalam kalendar orang putih. Hari ni 31 Disember 2011, maknanya hari ini ialah hari terakhir untuk tahun 2011. Esok tahun baru menjelma. Ok, wa janji ngan lu orang semua, wa tak nak update blog dah untuk tahun ni !

Bila bercakap pasal tahun baru, tak dapat tidak, kita akan membicarakan tentang azam tahun baru. Di mana-mana medium sekalipun, baik soalan seorang cekgu kepada anak muridnya, soalan DJ radio kepada rakan setugasnya hatta pendengar yang menghubunginya, hatta taipan-taipan diri sendiri untuk menjawab soalan facebook "what's on your mind" dan disohihkan dengan status 
"Tahun baru ni aku berazam untuk bla bla bla blaaa....", " aku juga  mau bla, blaa, blaaa, kambing beranak kembar, bla bla blaaa, pasang stereng kete kat handle moto bla bla blaa, mau rambut sikat tepi sebelah kiri bla, blaa, blaa, mau berenti bila lampu isyarat nyala kaler merah... " Dah full stop!

Wa sebenanrnya malas nak berazam. Sebab dah hampir separuh abad wa idop kat dunia ni, tak pernah satu pun azam tahun baru wa terlaksana. So, apa kata kita tukar azam tahunan itu jadi azam harian. Haha, cantek tak? Sebelum tidur tu azam siap-siap, "pagi esok yang hening, aku nak bangun sebelum bilal kat masjid depan umah ni tekan suis on mikropon. Kalo dia tak tekan on jugak, aku yg gi tekan suis dan secara tak langsungnya aku yang akan mengkumandangkan seruan azan..yukk".. Menjelangnya pagi esok, andai terlaksana azam tu, tetapkan azam yang baru, "Pagi ni aku nak gi keje awal. Nak sapu sampah kat opis, nak lap meja aku dan staf-staf lain. Termasuklah meja Kak Som Jamaliah Kepoh kat tepi meja aku ni. Mudah-mudahan aku tergolong dalam golongan orang yang rajin dan mencintai kebersihan..." kehkehkeh...

SELAMAT BERAZAM dan SELAMAT TAHUN BARU 2012

gambar tak ade kaitan...

No comments:

Post a Comment