Thursday, 21 July 2011

Siapa Yang Paling Malas


Dalam satu negara berdekatan dengan Banjaran Apes, ada sebuah negeri yang dinamakan sebagai Negeri Lesu. Entah dari mana datangnya nama itu. Mungkin juga kerana segenap lapisan rakyat dari hamba abdi, artisan, bangsawan, jelitawan dan pemerintahan mempunyai satu tabiat pelik iaitu selalu lesu. 

Dalam bahasa negara kita Malaysia, lesu boleh dikaitkan dengan sikap malas. Jadi orang negeri Lesu ni memang malas kot.

Pada suatu hari sultan Lesu boring tak tau nak buat apa. Lantas dia terpikir satu idea menarik untuk memeriahkan istana. Terus dipanggilnya Bendahara untuk mengumumkan kepada rakyat bahawa satu pertandingan mencari orang paling malas akan diadakan beberapa minit dari sekarang.

Bebondong-bondong rakyat datang mencuba nasib. Sesi audition diadakan terlebih dahulu oleh barisan pembesar-pembesar yang sememangnya mempunyai rekod kerja malas, selalu punch card lambat dan selalu tido dalam opis. Setelah beberapa minit audition diadakan (beberapa minit je sebab mereka semua malas), akhirnya tibalah aksi final yang bakal ditentukan juaranya oleh Sultan.

Ketiga-tiga mereka menghadap Sultan di balai utama.

Sultan   : Oh ini laa finalis-finalis pencarian orang paling malas ye. Tahniah berjaya masuk final.

Calon-calon : Ye Tuanku, ampun tuanku (sambil tangan malas diangkat ke muka).

Sultan   : Baik lah, kita taknak buang masa. Beta teruskan kepada kamu Calon1. Ceritakan tahap kemalasan kamu.

Calon1   : Ampun Tuanku. Patik ni memang malas Tuanku. Kalau nak makan apa-apa, akan ada orang tolong suapkan patik Tuanku. Kalau takde orang suap, walau beberapa hari, patik takkan makan Tuanku.

Sultan      : Oh, malas giler kamu ni.. Baik macam mana dengan Calon2?

Calon2    : Ampun Tuanku. Patik ni Tuanku, lagi malas. Malas berkilo-kilo dari Calon1 ni. Patik kalau nak makan, akan ada orang tolong kunyahkan. Patik telan je. Kalau takde orang kunyah, memang kompem patik tak makan la Tuanku.

Sultan       : Fullamakk ! Kamu lagi otai. Lagi legend. Sampai makan pun kene ada orang kunyah. Errrm, bagaimana kamu Calon3?

Calon3        : Patik nak cerita pun malas laa Tuanku. (sambung tidooo) zzzzzzzzzzzz...........!

SEKIAN


1 comment: